Zasto bez mesa?
Sve
što nas okružuje ima svoju vibraciju i od toga kakvu hranu uzimamo
zavisi i funkcionisanje našeg organizma, naše duhovno , mentalno i
zdravstveno stanje, naše misli, raspoloženje, osećanja i ponašanje.
Hrana koja doprinosi našem dobrom raspoloženju i radosti, pozitivnim
mislima, dinamizmu i životnom elanu i unutrašnjem i spoljašnjem miru je
hrana biljnog porekla bogata vitaminima i mineralima, zatim, integralne
žitarice, bogate ugljenim hidratima, orašasto voće i semenke.
Namirnice koje u sebi sadrže previše belančevina i masti, posebno
životinjskog porekla, koje se, pre svega, nalaze u mesu i ribi, utiču
na usporenost, tromost i lenjost organizma, jer je i sam proces varenja
i asimilacije sporiji. Preterano uzimanje ovih namirnica izaziva
nervozu, agresiju, depresiju i nemir, naročito ako se konzumira meso
koje nije organskog porekla.
Ljudski organizam nije prilagođen niti po sistemu za preradu (vilica), ni po sistemu za varenje (želudac i creva) konzumiranju mesa. Nakon uzimanja mesa i prerađevina od mesa u debelom crevu se stvaraju toksične bakterije koje su strane ljudskom organizmu. Ljudi koji konzumiraju uglavnom meso i mesne prerađevine su agresivni, brzo planu, zacrvene se kada se svađaju, netolerantni su i pate od mnogih fizioloških bolesti.
Razlog
ovakvog ponašanja jeste i preterana količina adrenalina koja se unosi
sa mesom, jer životinja u momentu klanja doživi stres i adrenalin koji
se tom prilikom stvara usled straha ostaje u mesu. Savremeno
čovečanstvo, načinom života u večitoj žurbi za materijalnim
bogatstvima, već je izloženo stresnim situacijama, nervozi i strahu za
sopstveno održanje, tako da dodatni adrenalin koji se unosi mesom samo
pogoršava postojeće stanje. Pored toga, čim se životinja zakolje dolazi
do raspadanja belančevina
koje izazivaju truljenje mesa i meso poprima sivkastozelenu boju. Zbog
toga se meso boji veštačkim materijama (nitriti i nitrati) i što je
starije to je više hemikalija potrebno da se dobije sveža, crvenkasta,
"prirodna" boja.
Takođe, prilikom tovljenja stočnoj hrani se dodaju hormoni radi bržeg sazrevanja i taj se proces nastavlja i u mesu. Konzumiranjem takvog mesa (posebno junetine) dečji organizam prebrzo fiziološki sazreva, što dovodi do preranog puberteta (galofak generacije), koji nije praćen uporednim psihološkim razvojem. Pored toga, hormoni koji se daju stoci za zaustavljanje polnog nagona utiču na pojavu ranog steriliteta kod mladih.
To znači da meso gajeno na današnjim savremenim farmama predstavlja biološki bezvredno, patološko meso, koje je toksično i veoma štetno za ljudski organizam. Po svojoj biološkoj konstituciji čovek je biljojed, odnosno plodojed i sve što sadrži meso može se nadoknaditi pravilnim izborom i kombinovanjem namirnica. Na primer, po svom sadržaju i kvalitetu belančevina soja (43% belančevina) je neuporedivo kvalitetnija i za ljudski organizam prihvatljivija namiranica. Integralna pšenica, i uopšte žitarice, bogate su belančevinama i ugljenim hidratima i mnogo su hranljivije od mesa. Pored toga, one vežu sve otrove i pročišćavaju creva i organizam se oslobađa svih toksina, a i podmazuju i osvežavaju istrošene zglobove.
Vegetarijanska hrana je bogata vlaknima neophodnim za redovno oslobađanje organizma od otpadnih materija, koje meso ne sadrži, pa se veoma dugo zadržava u telu čoveka (pet dana). Period varenja vegetarijanske hrane je mnogo brži i lakši, jer organizmu nije potrebna dodatna energija, koja ostaje za regeneraciju, fizičke i umne aktivnosti.
Ukoliko
ne možete bez mesa. onda meso ne treba jesti više od jednom nedeljno i
da po mogućstvu bude organskog porekla. Nikako ne treba uzimati
svinjsko meso, za koje je
dokazano
da ima potpuno isto tkivo kao ljudsko meso. Najmanje štetno za ljudski
organizam je jagnjeće meso (zbog blage vibracije koju ima jagnje),
konjsko i ćureće meso. Meso obavezno treba konzumirati sa svežim crnim
lukom, koji veže otrove i pomaže da se organizam previše ne zagadi
uzimanjem mesa.
Prilikom pripremanja mesa preporučuje se da meso odleži u kiselom mleku dva do tri dana i da fermentira i da se nakon toga bez masnoće i bilo kakvih dodataka dinsta u poklopljenoj posudi na svega 60°C. Za ishranu male dece meso treba izmiksati.