Hrana kojom cete se podmladiti
Origano, majčina dušica i peršun
Vrećice ispod očiju koje primetite ujutro kad se probudite prvi su
znak da zasigurno konzumirate mnogo više soli nego što je potrebno. Za
pojavu vrećica i podočnjaka krivca možete da potražite i u alkoholu jer
isušuje kožu, pa ona izgleda kao da visi. Još gora je kombinacija soli
i alkohola, zbog čega vrećice ispod očiju dobijaju tamnu boju. U tom
slučaju svakako bi trebalo da smanjite unos soli. Ukus jelima popravite
i začinima koji neće štetiti vašem izgledu. To su, pre svega, origano,
majčina dušica, ruzmarin, beli luk i peršun.
Sirovo povrće
Sveže povrće je dobro ne samo za kožu već i za celokupno
zdravlje. Celer, šargarepa, grašak, špargle, karfiol sadrže celulozu
koja pomaže u uklanjanju mrlja sa zuba, što će vam na kraju podariti
blistaviji osmeh. Celuloza, kao i ostala vlakna iz tih namirnica,
ponaša se kao abraziv koji čisti i uklanja bakterije sa zuba. Hrskavo
sveže povrće je posebno delotvorno kad su mrlje na zubima još sveže.
Ako ste jeli borovnice, pili kafu, crveno vino ili sok od brusnice,
nakon njih obavezno pojedite krišku svežeg krastavca ili jabuke.
Alge i drugo morsko povrće
Nezdrava hrana, stres i prljavština izazivaju prerano starenje
ćelija, što dovodi do pojave bora, proređivanja kose i prvih znakova
starenja. Ali morsko povrće taj proces vraća unazad, a smatra se da je
spirulina najmoćniji detoksikant. Jedan od većih izvora minerala i
fitohemikalija je morsko povrće. Ono čisti od otrova, izgrađuje i
neguje sve ćelije u našem telu. Čuda takođe mogu da naprave hijiki,
kelp, arame, vakame.
Crvene narandže, trešnje i borovnice
Kolagen je prirodni protein koji se nalazi u koži i mišićima i daje im
oblik, teksturu i elastičnost. Proizvodnja kolagena s godinama se
smanjuje, ali srećom postoji rešenje - konzumacija tamnog voća.
Crvene narandže, trešnje i borovnice prepune su antioksidanata
koji usporavaju proces starenja i pojavu bolesti, budući da smanjuju
upale. Oni takođe povećavaju proizvodnju kolagena i debljaju kožu, zbog
čega ona izgleda mlađe i zdravije. Antioksidanti smanjuju i pojavu
crvenila na licu. Osim navedenog voća, moćnim antioksidantima bogati su
šipak, brusnice, ribizla, šljive i kivi.
Meso, sir i sočivo
Kako starimo ćelije u koži sve više bivaju oštećene, zbog čega
izgledamo starije. Proteini iz mleka, piletina, nemasni sir i određeno
povrće pomažu obnavljanju tih ćelija, što rezultira zdravijom kožom,
sjajnijom kosom i mlađim izgledom. Ne morate svakodnevno da jedete meso
i mlečne proizvode jer su odlična alternativa soja i sočiva.
Žumance, meso i mlečni proizvodi
Za obnovu kože od velike je važnosti vitamin A jer smanjen
unos tog vitamina stvara suvu kožu koja se peruta, a takva koža sporije
zaceljuje i sklona je bržem nastajanju bora. Glavni izvori vitamina A
su namirnice životinjskog porekla, poput jetrica, jaja i mlečnih
proizvoda.
Neke biljke, poput šargarepe i brokolija, organizam opskrbljuju
betakarotinom koji telo prerađuje u vitamin A kad je to potrebno, a
može se pronaći i u kajsijama, nektarinama, šljivama i dinjama.
Školjke, semenke suncokreta i sardine
Te su namirnice moćni izvori esencijalnih masnih kiselina koje
hrane kožu iznutra. One regulišu protok hranljivih materija i vode u
našim ćelijama i zadužene su za očuvanje mladolikog izgleda. Semenke
lana, tuna, orasi, sojino ulje i semenke bundeve su takođe odlični
izvori esencijalnih masnih kiselina.
Losos, avokado i mango
Ako uspete da iskombinujete ove tri namirnice u jedan obrok,
dobićete savršenu formulu protiv starenja. Losos je veoma bogat omega 3
esencijalnim masnim kiselinama koje pospešuju cirkulaciju, a osim toga,
ima svojstva protiv starenja i popravlja tonus facijalnih mišića i
smanjuje bore. Avokado i mango su prepuni antioksidantima i vitaminom
E.
|
Radič, brokoli i rukola
|
Sve
što nas okružuje ima svoju vibraciju i od toga kakvu hranu uzimamo
zavisi i funkcionisanje našeg organizma, naše duhovno , mentalno i
zdravstveno stanje, naše misli, raspoloženje, osećanja i ponašanje.
Hrana koja doprinosi našem dobrom raspoloženju i radosti, pozitivnim
mislima, dinamizmu i životnom elanu i unutrašnjem i spoljašnjem miru je
hrana biljnog porekla bogata vitaminima i mineralima, zatim, integralne
žitarice, bogate ugljenim hidratima, orašasto voće i semenke.
Namirnice koje u sebi sadrže previše belančevina i masti, posebno
životinjskog porekla, koje se, pre svega, nalaze u mesu i ribi, utiču
na usporenost, tromost i lenjost organizma, jer je i sam proces varenja
i asimilacije sporiji. Preterano uzimanje ovih namirnica izaziva
nervozu, agresiju, depresiju i nemir, naročito ako se konzumira meso
koje nije organskog porekla.
koje izazivaju truljenje mesa i meso poprima sivkastozelenu boju. Zbog
toga se meso boji veštačkim materijama (nitriti i nitrati) i što je
starije to je više hemikalija potrebno da se dobije sveža, crvenkasta,
"prirodna" boja.
dokazano
da ima potpuno isto tkivo kao ljudsko meso. Najmanje štetno za ljudski
organizam je jagnjeće meso (zbog blage vibracije koju ima jagnje),
konjsko i ćureće meso. Meso obavezno treba konzumirati sa svežim crnim
lukom, koji veže otrove i pomaže da se organizam previše ne zagadi
uzimanjem mesa. 

Ukoliko
se dnevno potroši 500 kalorija više nego što se unese u organizam gubi
se 0,45 kg nedeljno, a za to nam nije potrebna dijeta, već malo više
aktivnosti, sporta, kretanja i kontrolisana ishrana. Jer, masnoće
organizma - salo koriste se kao izvor energije (potrošnja) samo kada
hrana koja se jede obezbeđuje manje kalorija nego što je organizmu
potrebno. Izmenom režima ishrane i prelaskom na manje kaloričnu hranu
(voće i povrće, integralne žitarice, semenke) pomažemo organizmu da se
bez iscrpljujuće dijete oslobodi viška kilograma. 