Kako do zdravog zivota
Da bismo smo sprečili pojavu bolesti i uklonili rizik, treba voditi
zdrav život uz urednu i uravnoteženu ishranu. Istraživanja su
pokazala da je važno ograničiti unos masnoća (posebno zasićenih,
životinjskih) i šećera. Treba jesti živinsko meso, ribu, što
više mahunarki i svežeg voća i povrća.
Osim toga:
1. Što raznovrsnija hrana
2. Što više kretanja i redovnih vežbi (bar pola sata svaki ili svaki drugi dan)
3. Težina u granicama normale
4. Što više integralnih žitarica (integralna testenina, pirinač i hleb), a izbegavati rafinirane (belo brašno, glazirani pirinač...)
5. Što manje životinjskih masnoć a (puter, pavlaka, svinjska mast, suvomesnati proizvodi, žumance, sirevi i punomasno mleko), šećera i slatkiša
6. Umesto masti, putera, margarina i nezdravih ulja - maslinovo ulje
7. Manje soli, a više začinskih trava
8. Ribom i belim živinskim mesom zamenite crveno
9. Bez alkohola,ali ako bas ne mozete bez budite umereni, uglavnom crveno vino (ali ne više od jedne čaše dnevno u toku glavnog jela)
10. Barem dva puta nedeljno mahunarke (sočivo, boranija, pasulj, grašak)
11. Više voća i povrća, i to najbolje svežeg, sezonskog
12. Izbegavati zagorele delove pržene i pečene hrane i ne često roštilj
13. Lako kvarljivu hranu odmah pojesti ili zamrznuti
14. Odabrati najzdravije načine za pripremanje hrane: kuvano, kuvano na pari, dinstano ili pečeno u rerni u sopstvenom soku
Osim toga:
1. Što raznovrsnija hrana
2. Što više kretanja i redovnih vežbi (bar pola sata svaki ili svaki drugi dan)
3. Težina u granicama normale
4. Što više integralnih žitarica (integralna testenina, pirinač i hleb), a izbegavati rafinirane (belo brašno, glazirani pirinač...)
5. Što manje životinjskih masnoć a (puter, pavlaka, svinjska mast, suvomesnati proizvodi, žumance, sirevi i punomasno mleko), šećera i slatkiša
6. Umesto masti, putera, margarina i nezdravih ulja - maslinovo ulje
7. Manje soli, a više začinskih trava
8. Ribom i belim živinskim mesom zamenite crveno
9. Bez alkohola,ali ako bas ne mozete bez budite umereni, uglavnom crveno vino (ali ne više od jedne čaše dnevno u toku glavnog jela)
10. Barem dva puta nedeljno mahunarke (sočivo, boranija, pasulj, grašak)
11. Više voća i povrća, i to najbolje svežeg, sezonskog
12. Izbegavati zagorele delove pržene i pečene hrane i ne često roštilj
13. Lako kvarljivu hranu odmah pojesti ili zamrznuti
14. Odabrati najzdravije načine za pripremanje hrane: kuvano, kuvano na pari, dinstano ili pečeno u rerni u sopstvenom soku
Aktivni
sastojci |
Gde se nalaze |
| Leukopen (karotenoid) | Paradajz |
| Tokoferol (vitamin E) | Bademi, lešnici, maslinovo ulje |
| Askorbinska kiselina (vitaminC) | Sok od pomorandže i limuna, paprika i krompir |
| Ergosterol (vitamin D) | Tunjevina, riba sabljarka, inćun |
| Indol 3-karbinol (indol) | Prokelj, karfiol |
| Resveratol (polifenol) | crno groždje, smokve i šipak |
| Oleinska kiselina (nezasićena masna kiselina) | Maslinovo ulje |
| Izoflavonoidi (fitoestrogeni) | Soja, pasulj, grašak, sočivo, bob, žitarice sa celim zrnom: zob, pšenica, ječam, seme bundeve, suncokreta, lana, beli luk, susam crni luk, šargarepa ,biljna ulja, uključujući maslinovo |
Čips opasniji od cigarete
Svetska zdavstvena organizacija nedavno je alarmirala javnost otkrićem:
masna pržena hrana poput čipsa, prženih krompira i nekih pr-
ženih žitarica može da izazove rak. U hrani bogatoj ugljenim
hidratima pronašli su veliku količinu akrilamida, izazivača raka.
Slična ispitivanja obavljena su u Norveš koj i Velikoj Britaniji
čija je Agencija za standard hrane (FSA) potvrdila da je količ
ina akrilamida u prženoj hrani poput čipsa ili prženog krompira
od 17 do 350 puta veća od preporučene!
izvor: časopis za zdravlje i lepotu VITA
Dodaj komentar |
0 Trekbekovi