Najbolji Vicevi Polovni Motori Oglasi Beograd Novak Djokovic Kupi Prodaj Aukcija Kupujem

Hallo Blog - Teme naše svakodnevnice

Zasto toliko razvoda brakova?

drustvene teme — Autor hallo @ 22:34

Ocigledno, stopa razvoda kao i stopa nataliteta imaju dosta toga sa stepenom edukacije zena i sa religioznoscu... Regije gde su zene vise obrazovane, i gde je religioznost slabija su obicno i regije sa visokom stopom razvoda i sa niskom stopom prirodnog prirastaja.

Takodje, tamo gde je visoka stopa prirastaja je stopa razvoda manja - tako da ta 3 parametra (edukacija zena, religioznost i stopa razvoda) jesu vrlo povezani parametri.

Grcka, Gruzija, Jermenija, Hrvatska - jako visoka religioznost - stopa razvoda mala.
Belorusija, komunisticka zemlja gde su zene i te kako napredovale po pitanju obrazovanja - stopa razvoda velika
Estonija, Holandija - religioznost mala, zene emancipovane - stopa razvoda velika
itd...
Sto nista ne cudi, to je odavno uocena korelacija.


Veciti lovci i ljubavnici

zenske teme — Autor hallo @ 19:24
VECITI LOVCI I LJUBAVNICI
  
 Šta je to što nekim muškarcima ne dozvoljava da se smire pored jedne žene? Zbog čega ih neodoljivo privlači neizvesnost novog početka i zašto sa prvim znacima ozbiljne veze beže bez traga? Da li je u pitanju nesigurnost, strah od “poraza” i ljubavnog razočaranja ili je to stvar vaspitanja, genetike, hormona?
-Ženskaroši, ili “moderni Don Žuani”, kako ih psiholozi zovu, su muškarci kojima je jedini cilj da sa što više žena ima flert, avanturu, seksualnu vezu i koji iza sebe ostavljaju mnoga slomljena srca i razočaranje. Po pravilu, oni su zgodni, uvek sređeni, lepih manira, šarmantni i zavodljivi. Ili, barem ostavljaju takav utisak.
Ali, ono što je svima njima svojstveno, tvrde psiholozi, je nesigurnost u sebe i izražena sposobnost manipulacije lažnom slatkorečivošću. Ukoliko malo pažljivije pogleda, svaka žena može prepoznati ženskaroša, kažu stručnjaci, i na taj način sebe poštedeti mnogih neprijatnih situacija.
ON ume lepo da govori i lako stvara atmosferu u kojoj se žena oseća kao najprivlačnije biće na svetu. Umilan je, slatkorečiv, nežan i uzbudljiv. Ali, ženskarošima seksualno osvajanje služi samo da bi se bolje osećali u sopstvenoj koži, tvrde psiholozi. Manjak pažnje, nedostatak iskrene ljubavi, nizak nivo samopouzdanja samo su neki od razloga zbog kojeg muškarci postaju ženskaroši. Oni imaju “crtu” koja im olakšava osvajanje, kao i vrlo detaljnu strategiju za “lov”. Ženskaroši svoje “žrtve” uglavnom pronalaze među neiskusnim ženama koje ne znaju da pogledaju “ispod površine”.
Osnovna karakteristika ovog “tipa” muškarca je sklonost ka manipulaciji. ON je znatiželjan, pažljiv, ume da učini da se žena oseća posebno, on je zavodnik zavisan o osećaju moći koji se javlja dok lovi svoj “plen”. Ti trenuci njemu su najveći izazov. ON jako dobro poznaje ženska osećanja i zbog toga će vam se ponekada činiti da vam je najbolji prijatelj. Na primer, ženskaroš će, tvrde psiholozi, uvek pokazati izuzetno saosećanje za ženske privatne ili poslovne probleme. Navešće ženu da mu se poveri, otvori i kaže svoje najintimnije tajne. Tek kada se žena opusti, počne prijatno
da se oseća u njegovom društvu, on kreće u napad i – nestaje čim dobije ono što želi.
Većina psihologa smatra da ženskaroši osvajaju jer im taj osećaj briše nedostatak samopoštovanja. Međutim, to je kratkog daha i zbog toga uvek odlaze dalje, tražeći nova uzbuđenja. Psiholozi navode da su dosadašnja istraživanja dokazala da su takvi muškarci najčešće imali loš odnos sa očevima u ranom detinjstvu, ili ga uopšte nisu imali. Vezama pokušavaju da nadoknade određene propuste tokom detinjstva koji podrazumevaju neprihvatanje, nedostatak pažnje, ugrađen osećaj niže vrednosti, pa ponekad i zlostavljanje. Oni su, u stvari, izgubljeni dečaci koje neko nije voleo dovoljno kada je trebalo. Osećaj odbačenosti kod ovakvih muškaraca najčešće je dominantno osećanje, koje vremenom postaje sve dublje i jače. I upravo ta odbačenost znači da su emocionalno mnogo propatili. Ali, njihova bol uvek se ponovo vraća i čini ih nesposobnim za stabilan odnos. Nisu u stanju da rade na vezi, da postignut odnos očuvaju i posvete se samo jednoj ženi. Za njih je jedna noć sasvim dovoljna i onda ciklus počinje iznova.
Takođe, takav muškarac je često svestan da donosi bol, ali mu se čini da će na taj način olakšati sopstveni.
“Neki od njih pate od ozbiljnih poremećaja ličnosti i imaju problema sa društvenim odnosima i prilagođavanjem”, tvrdi Robert Her, autor knjige “Bez savesti”. On kaže kako ženskaroši ili “nove Kazanove” moraju da manipulišu i varaju jer je to jedini način da dobiju ono što žele. Drugim rečima, plaše se da su nedostojni prave i iskrene ljubavi. “Čak i ako ponekad osećaju grižu savesti zbog svojih postupaka, znaju jako dobro da ignorišu te osećaje. Međutim, najčešće uopšte ne poseduju savest. To treba da bude najjači argument ženama koje se 'leče' od takvih veza. Oni su često promiskuitetni, ne poštuju moralne norme, ali su vrlo tajnoviti kada ih upitate za ljubavni život”, tvrdi autor knjige.
Ali, kako im odoleti? Psiholozi tvrde da žene moraju da shvate da su oni majstori manipulacije, pa uprkos slatkim rečima treba da ostanu pri svojim stavovima i odlukama. Bez obzira na sve. To znači da ženskaroša ne treba previše slušati, jer je njegov glas moćan kao zvuci “panove frule”, tvrde stručnjaci. Žene koje žele zdrav partnerski odnos moraju da prepoznaju ovakve muškarce i da ih se klone. Iako zvuči jednostavno, to je i najteži deo posla, jer je njima praktično nemoguće odoleti.

ŽENSKI DON ŽUAN

I neke žene odgovaraju ovakvom profilu ponašanja, ali se to u najvećem broju slučajeva objašnjava, posmatra i zove potpuno drugačije, tvrde psiholozi. Nema preterane razlike kada su polovi u pitanju, jer i dame koje ne mogu da ostvare stalnu vezu pate od sličnih problema kao i “ženskaroši”. Jedina razlika je u tome što su žene emotivnije i senzualnije, pa se češće dešava da ovaj problem prevaziđu i pronađu sreću pored jednog čoveka. Ali, u oba slučaja psihoterapija je neophodna, jer se problemi iz detinjstva i teškoće u građenju kvalitetnih odnosa mogu prevazići samo uz stručnu pomoć, trvde psiholozi.

Glavna strana
.
.
.
Korisni linkovi:
.